zaterdag 14 april 2012

Coöperatief kapitalisme en netwerken

Vorige keer schreef ik al dat ik voorstander ben en hoge verwachtingen heb van het coöperatief kapitalisme. En er zijn tekenen die erop wijzen dat steeds meer Nederlanders de goede kanten van een dergelijk systeem in gaan zien. Ik zal dat in dit bericht aangeven.

Zojuist (14 april 2012) was er een nieuws item dat ging over ZZP'ers en ziekte. Zoals waarschijnlijk bekend, hebben ZZP'ers geen inkomsten als zij ziek worden, tenzij ze zichzelf hier tegen verzekeren. Maar daar worden zeer hoge premies voor berekend. Een aantal ZZP'ers hebben daar wat op bedacht. De basis hiervan is hun Facebook netwerk. Nu had dat net zo goed LinkedIn of Google+ kunnen zijn, het gaat erom dat de basis een sociaal netwerk is en de mensen binnen dat netwerk elkaar een beetje kennen.

En niet alleen kennen ze elkaar, ze vertrouwen elkaar ook. Voor ZZP'ers is dat belangrijk omdat ze met elkaar en voor elkaar op deze wijze ook voor opdrachten zorgen. Eén zo'n groep ZZP'ers heeft bedacht dat als iedereen binnen het netwerk maandelijks een bedrag stort in een gezamenlijk fonds, bij ziekte van één van de bij het netwerk aangesloten ZZP'ers deze vanaf de 4de ziektedag een vergoeding krijgt uit het fonds. Dit is niets anders dan de coöperatieve instellingen van de onderlinge verzekerings maatschappijen zoals die een eeuw geleden op het platteland ontstonden: door sociale netwerken tot stand gekomen, gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

Het tweede teken is een nieuwsbericht dat eerder deze week naar voren kwam: omdat banken steeds moeilijker doen met het bieden van startkapitaal, zijn het nu private investeerders die geld steken in startende ondernemingen. Dat is een goed voorbeeld van een blog die ik eerder schreef, over een mogelijke vervanging van banken door, opnieuw, op sociale netwerken gebaseerde investeerders. (Let's call it a G-bank). Hoewel die blog een stuk verder gaat, de basis is een sociaal netwerk tussen investeerders en mensen die geld nodig hebben, en vertrouwen tussen de investeerders en hen aan wie geld ter beschikking wordt gesteld. Ook dat is een vorm van coöperatief kapitalisme. De coöperatie is het sociale netwerk tussen elkaar vertrouwende personen, het kapitalisme is dat investeerders een deel van de winst als beloning krijgen voor de ter beschikking gestelde fondsen. Zonder vooraf bepaalde rentepercentages.
Het lijkt erop dat deze gedachte van de 'G-bank' nu dus ook langzaam vorm aan het krijgen is.

Het is een logische ontwikkeling die voortkomt uit de uitwassen van het huidige kapitalistische systeem en de ongelijkheid die dat veroorzaakt. Dat is een goede ontwikkeling. Kijk voor meer informatie ook eens bij Zeitgeist en New Economic Frontier (NEF). Misschien dat we over een jaar of 20 deze berichten nog eens terug lezen en ons afvragen waarom we eigenlijk zo lang nodig hebben gehad om deze logische verandering van economisch systeem te effectueren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten